Latest Trends of Barber's

Μπαρμπέρικα: Οι νέες «ανδρικές λέσχες» της Αθήνας

Μπαρμπέρικα: Οι νέες «ανδρικές λέσχες» της Αθήνας

Αφιέρωμα της AlphaPress.gr στα μπαρμπεράδικα της Αθήνας.

Μπορείτε να δείτε το άρθρο πατώντας εδώ. Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Μια από τις παλαιότερες καλλωπιστικές συνήθειες των ανδρών έχει μπει, πλέον, δυναμικά στη ζωή της σύγχρονης Αθήνας. Οι παραδοσιακές τεχνικές  και οι μνήμες από τη νοσταλγική ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής ξαναζωντανεύουν στα μπαρμπέρικα της πόλης.

Η «Alpha freepress» περιπλανήθηκε στα μοντέρνα barber shops, αλλά και στα παραδοσιακά κουρεία, όπου καθημερινά σχηματίζονται ουρές, για να γνωρίσει από κοντά αυτές τις «ανδρικές λέσχες».

«Απαγορεύεται το πτύειν»

Ανέγραφαν έως και τη δεκαετία του ’50 οι ταμπέλες των κουρείων και διέθεταν ειδικά πτυελοδοχεία για τους πελάτες τους. Αρκετοί είναι ακόμα εκείνοι που θα θυμούνται τον κουρέα της γειτονιάς με την άσπρη ποδιά του να απολυμαίνει τη φαλτσέτα του και να φέρει την αύρα γιατρού.

Sir Barber 1

                                                                                                                              Sir Barber

Όπως μας εξηγεί η κα Ζωή Ε. Ρωπαΐτου, λαογράφος και συγγραφέας του βιβλίου τα «Μπαρμπέρικα», οι κουρείς της τότε εποχής έκαναν πολλά περισσότερα από την περιποίηση της κόμης και το παραδοσιακό ξύρισμα: «Μέχρι την εποχή του μεσοπολέμου οι κουρείς ήταν και πρακτικοί γιατροί, είχαν εργαλεία για να βγάζουν δόντια, έκαναν βεντούζες, θεράπευαν τον τριχοφάγο, είχαν γυάλες με βδέλλες που έριχναν την πίεση των πελατών, κάποιοι έδιναν μέχρι και βότανα σε γυναίκες για να κάνουν παιδιά».

ropaitoyΑλλά το κουρείο πάνω από όλα ήταν τόπος συνάθροισης και ανταλλαγής απόψεων, όπως μας επισημαίνει η κα Ρωπαΐτου: «Εκεί συζητούσαν για την επικαιρότητα, την πολιτική, τις δουλείες τους, το ποδόσφαιρο για κάθε τι που τους απασχολούσε. Ήταν ένας χώρος κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας, καθώς δεν έλειπαν οι αφηγήσεις ιστοριών, τα ανέκδοτα και τα πειράγματα. Η σχέση του κουρέα με τους πελάτες ήταν, ως επί το πλείστον, προσωπική».

Το τέλος εποχής για τα κουρεία

Με τον καιρό όμως τα πράγματα άλλαξαν, καθώς ένα θρυλικό συγκρότημα έφερε ριζικές αλλαγές στην μόδα της τότε εποχής, όπως μας εξηγεί η ίδια: «Αρχικά με τους Βeatles και μετέπειτα με τους χίπις καθιερώθηκαν τα μακριά μαλλιά στη νεολαία και έπαψαν να πηγαίνουν στα κουρεία. Οι μόνοι πελάτες τους ήταν, πλέον, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί και κάποιοι ηλικιωμένοι, που όμως δεν ήταν αρκετοί για να κρατήσουν τα μπαρμπέρικα ανοιχτά, έτσι τα περισσότερα από αυτά έκλεισαν. Ορισμένοι από αυτούς προκειμένου να επιβιώσουν έμαθαν τις τεχνικές για το μακρύ μαλλί και το πιστολάκι. Μια τεχνική την οποία «επέβαλε» ο  Βιντάλ Σασούν,  τη δεκαετία του ’60, που ήθελε όγκο στα μαλλιά και έτσι ξεκίνησε η λογική του κομμωτηρίου. H ταμπέλα του κουρείου αντικαταστάθηκε και στη θέση της μπήκε «κομμωτήριο ανδρών», όμως υπήρχε ένα ακόμα πρόβλημα που παρέμενε, αυτό του λουσίματος. Το λούσιμο των ανδρών ήταν πια απαραίτητο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και στις γυναίκες να μπουν σε αυτό το χώρο και να γεννηθεί το επάγγελμα της κομμώτριας».

Η επιστροφή της φαλτσέτας και της καυτής πετσέτας

Και από τα κομμωτήρια και τα πιστολάκια κάπου στις αρχές της περασμένης δεκαετίας αρχίζουν σιγά σιγά τα πράγματα να αλλάζουν. Στο ιστορικό κέντρο, αλλά και σε διάφορες γωνιές της πόλης, αρχίζουν να εμφανίζονται μοντέρνα barber shops με ύφος και αισθητική που παραπέμπει στα παραδοσιακά μπαρμπέρικα και ο ανδρικός πληθυσμός κάνει ουρά για να απολαύσει ένα ξύρισμα με φαλτσέτα. Την αιτία αυτής της μαζικής επιστροφής στα κουρεία μας αναλύει η κα Ρωπαΐτου: «Στους τρομακτικούς καιρούς που ζούμε οι άνθρωποι έχουμε αποξενωθεί, ασυνείδητα αποζητούμε την επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες που αγαπήσαμε, που νιώθουμε οικεία και ζεστά. Επιπλέον οι άνδρες βαρέθηκαν να πηγαίνουν σε χώρους που παραβρίσκονται και γυναίκες, θέλουν πάλι να αποκτήσουν την «αντρική φωλιά» που ήταν το κουρείο. Να κάνουν τις δικές τους συζητήσεις και να έχουν προσωπική σχέση με τον κουρέα τους».

Στα μοντέρνα barber shops, με ύφος και αισθητική που παραπέμπει στα παραδοσιακά μπαρμπέρικα, ο ανδρικός πληθυσμός κάνει ουρά για να απολαύσει ένα ξύρισμα με φαλτσέτα

«Λέσχες ανδρών»

Χώροι αποκλειστικά για άντρες, όπου μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, να κάνουν νέες γνωριμίες και να απολαύσουν μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών μακριά από τα «αδιάκριτα» βλέμματα των γυναικών είναι τα σύγχρονα barber shop. Ξύρισμα με φαλτσέτα, trimming για το μούσι, κούρεμα, αποτρίχωση, ακόμη και μανικιούρ-πεντικιούρ, είναι μόνο μερικές από τις παροχές των σύγχρονων «ναών» καλλωπισμού, που μας γυρίζουν πίσω στο χρόνο.

Sir Barber

Σε ένα ιστορικό σημείο της Αθήνας, στη Βουλής 7 (Στοά Χ. Μπολάνη), στο Σύνταγμα, λειτουργεί το Sir Βarber, ένα κουρείο που συνδυάζει την παράδοση με την ποιότητα, σε έναν μοντέρνο χώρο.

Sir Barber 4

 

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος προέρχεται από οικογένεια κομμωτών και από πολύ μικρή ηλικία αγάπησε την τέχνη του κουρέματος: «Την τέχνη την έμαθα από τους γονείς μου, έπειτα συνέχισα την εκπαίδευσή μου στο Λονδίνο.  Έγινα πολύ σχολαστικός με τη δουλειά μου, αφιερώνω 45 λεπτά για κάθε κούρεμα, και δουλεύω πάντα με το χέρι».

Sir Barber 2

 

Το ξύρισμα είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία μας εξηγεί ο κ. Αντωνόπουλος, ο οποίος κάθε Κυριακή παραδίδει μαθήματα παραδοσιακού ξυρίσματος σε επαγγελματίες στο μαγαζί του: «Στην αρχή ξεκινάμε με ένα presave oil κάνοντας ένα πολύ καλό μασάζ, έτσι μαλακώνουμε και σηκώνουμε τα γένια. Έπειτα φτιάχνουμε τη σαπουνάδα, την απλώνουμε στο πρόσωπο και βάζουμε ζεστές κομπρέσες, για να μαλακώσουν ακόμα περισσότερο τα γένια και να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος. Εν συνεχεία βγάζουμε την πετσέτα, ξαναπερνάμε σαπουνάδα και κάνουμε το πρώτο χέρι ξύρισμα με τη φαλτσέτα και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μια δεύτερη φορά. Τέλος, βάζουμε κρύα κομπρέσα για να τραβήξει το φλόγωση και να κλείσει τους πόρους τους δέρματος και κάνουμε μασάζ με after save balsam».