Latest Trends of Barber's

Η καραντίνα, οι διαθέσιμες επιλογές των ανδρών και οι συμβουλές ενός μπαρμπέρη

Η καραντίνα, οι διαθέσιμες επιλογές των ανδρών και οι συμβουλές ενός μπαρμπέρη

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος σε μια συνέντευξη στοο in.gr και στη στήλη stories του Κώστα Τσαούση μιλάει για τη καραντίνα,τις διαθέσιμες επιλογές των ανδρών και τις συμβουλές από έναν μπαρμπέρη.

Όπως και στη προηγούμενη καραντίνα, έτσι και σε αυτή, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων δυο θα είναι οι κατηγορίες των πελατών που θα τρέξουν να καθίσουν πρώτοι στην πολυθρόνα: Εκείνοι που αναγκαστικά άφησαν τα μαλλιά τους να μακρύνουν και εκείνοι που τόλμησαν και πειραματίστηκαν μονοί τους…

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος σε μια από τις περισσότερο πολυσύχναστες στοές του Κέντρου της Αθήνας, στη Στοά Μπολάνη, μια ανάσα δρόμος από την Πλατεία Συντάγματος διατηρεί τα τελευταία χρόνια ένα παραδοσιακό κουρείο. Το όνομα του, Sir Barber. Ένας φιλόξενος, ατμοσφαιρικός χώρος με 3 δερμάτινες πολυθρόνες (που μετά το πρώτο «κλείδωμα» είναι σε χρήση οι 2 εξ αυτών), καλό εσπρέσο και εξαιρετικό λουκουμάκι για τρατάρισμα των πελατών.

Ο Άγγελος είναι και ο δικός μου μπαρμπέρης. Φίλος αλλά και σύμβουλος πέραν της καλής εμφάνισης και της υγείας του τριχωτού της κεφαλής μου. Και οι συμβουλές του έχουν νόημα και αξία στο μεταβατικό αυτό διάστημα – όσο και αν κρατήσει- ανάμεσα στη καραντίνα και την ελεγχόμενη λειτουργία.

Μέσω messenger έστειλα ερωτήσεις και παρέλαβα απαντήσεις.
Η κλεισούρα λόγω καραντίνας δεν είναι και το καλύτερο πράγμα για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Ποια θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα άμεσα μέτρα αποφυγής ή και αντιμετώπισης δυσαρεστών καταστάσεων –σπυράκια, ξηροδερμία κλπ .Υπάρχουν οικιακές λύσεις ή αυτοσχέδιες συνταγές οικογενειακής παράδοσης;

Το γεγονός ότι ακόμη μια φορά καλούμαστε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία να επιδείξουμε δύναμη ψυχής, ψυχραιμία και υπομονή, είναι πιθανό όλο αυτό να βρει διέξοδο και να εκτονωθεί προκαλώντας δυσάρεστες συνέπειες στο τριχωτό της κεφαλής μας. Όλο αυτό το στρες που έχει διαταράξει την ψυχολογία μας, η οικονομική πίεση σε συνδυασμό πάντα με την κλεισούρα της καραντίνας μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία, κνησμό, σπυράκια ακόμα και έντονη λιπαρότητα. Επιβαρυντικό σε όλο αυτό είναι και το γεγονός ότι σταδιακά περνάμε και σε ψυχρότερες μέρες όπου οι εναλλαγές της εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας κάνουν τα μαλλιά πιο θαμπά και με τον ψυχρό αέρα να εντείνει την αφυδάτωση του δέρματος.

Αρκετοί είναι και αυτοί που δυστυχώς λόγω των οικονομικών δυσκολιών, καταφεύγουν στη χρήση ακατάλληλων προϊόντων ικανά στο να διαταράξουν το αναγκαίο επίπεδο λιπιδίων του τριχωτού.

Λύσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν και να μετριάσουν τα συμπτώματα είναι καταρχάς η χρήση ήπιων καθαριστικών σαμπουάν τα οποία θα εφαρμόζονται με χλιαρό νερό κάνοντας ένα απαλό μασάζ κυκλικών κινήσεων προκείμενου να απομακρυνθούν κατάλοιπα στίγματος και προϊόντων styling. Η χρήση conditioner σε κάθε λούσιμο και η χρήση μάσκας σε εβδομαδιαία βάση θεωρείται απαραίτητη.

Επίσης έχοντας μια πολυετή εμπειρία στο χώρο θα συνιστούσα σε κάποιον να επιλέξει επαγγελματικά προϊόντα μιας και το αποτέλεσμα τους έχει αποδειχθεί αντικειμενικά καλύτερο. Ωστόσο δεδομένης της δυσμενής οικονομικής συγκυρίας για αυτόν που θα καταφύγει προσωρινά σε μια οικονομικότερη λύση, θα του έλεγα να προσέξει και να διαλέξει ένα σαμπουάν με ουδέτερο ph χωρίς σιλικόνες και parabens.

 

 
Τέλος, για αυτούς που θέλουν να πειραματιστούν, μιας και ο διαθέσιμος χρόνος λόγω καραντίνας είναι περισσότερος, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αλόη βέρα η οποία λειτουργεί ευεργετικά χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της. Απλώστε την τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής και περιμένετε 10 λεπτά μέχρι να ξεπλύνετε.
Πριν καθίσει κανείς στη πολυθρόνα του κουρέα αμέσως μετά την άρση των περιορισμών της καραντίνας τι θα πρέπει να έχει σκεφτεί ως προς τις διαθέσιμες επιλογές; Πχ υπάρχουν στυλ πανδημίας και αν ναι, ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά σημεία τους;

Όπως και στη προηγούμενη καραντίνα, έτσι και σε αυτή, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων δυο θα είναι οι κατηγορίες των πελατών που θα κληθούμε να εξυπηρετήσουμε. Αυτοί που αναγκαστικά άφησαν τα μαλλιά τους να μακρύνουν και αυτοί που τόλμησαν και πειραματίστηκαν μονοί τους κουρεύοντας τα πολύ κοντά.

Για τους πρώτους λοιπόν θα είναι μια ευκαιρία να πειραματιστούν και να δώσουν μια ευκαιρία στο να αλλάξουν το μέχρι πρότινος στυλ τους υιοθετώντας ένα διαφορετικό κούρεμα .Όσο για τους δεύτερους θα είναι και για αυτούς η ευκαιρία να αποκτήσουν ένα νέο στυλ, σε κοντύτερο όμως μήκος, σωστά κουρεμένο καλύπτοντας με το σωστό τρόπο τυχών ανομοιομορφίες όπου υπάρχουν.
Με την πρώτη έξοδο πρέπει να έρθουν και αποφάσεις για αλλαγές; Χρειάζεται και σε ποιο βαθμό η συμβουλή του κουρέα;

Η άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν είναι λόγοι για να τολμήσει κάποιος την αλλαγή. Μια ανανέωση ή ακόμα και μια διαφοροποίηση στο κούρεμα μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση της ψυχολογίας κάποιου.

Κατά τη γνώμη μου, αυτή τη φορά μια αλλαγή είναι πιο απαραίτητη συγκριτικά με την προηγούμενη. Αυτό το οποίο λέω και στον πελάτη μας είναι ότι εμείς ως επαγγελματίες κουρείς με πολυετή εμπειρία, μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, την πυκνότητα των μαλλιών του, το γενικότερο προφίλ του και να του προτείνουν ένα κούρεμα το οποίο θα τον αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε τέτοιες εποχές όπως είναι η πανδημία μεγάλο ποσοστό ανδρών επιχειρεί self service λύσεις παίρνοντας στα χέρια του μια ερασιτεχνική ή επαγγελματική κουρευτική μηχανή. Τα υπέρ και τα κατά- τι «λέει» στο τέλος της μέρας το «ζύγι» ;

Αυτό το οποίο θα συνιστούσα σε κάποιον είναι να κάνει λίγη υπομονή ακόμη προκειμένου να αποφύγει να κάνει κάποιο λάθος το οποίο δυστυχώς μετά δεν θα είναι σε θέση να το διορθώσει μονός του. Αποφασίζοντας κάποιος να κουρευτεί μόνος του, ρισκάρει σε περίπτωση λάθους να αναγκαστούμε να κοντύνουμε τα μαλλιά του ακόμα παραπάνω προκειμένου να μπορέσουμε να τα διορθώσουμε.

Τώρα για τους τολμηρούς που θέλουν να δοκιμάσουν ένα «self service» κούρεμα θα πρέπει πρωτίστως να έχουν φροντίσει να διαθέτουν μια πολύ καλή κουρευτική μηχανή. Εάν κάποιος έχει αποφασίσει να κάνει ένα buzz cut κούρεμα θα πρέπει να έχει ελέγξει καλά για τυχών ανομοιομορφίες του κρανίου του ή ουλές προκειμένου το κούρεμα του να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο τεχνικά .