Latest Trends of Barber's

Η ιστορία που κρύβεται πίσω από τα βασικά εργαλεία κουρέματος

Η ιστορία που κρύβεται πίσω από τα βασικά εργαλεία κουρέματος

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος για το Blog του Sir Barber ανατρέχει στο παρελθόν και μας εξηγεί την ιστορία που κρύβεται πίσω από τα βασικά εργαλεία ενός κουρείου και πως φτάσαμε στο σήμερα.

Τρία βασικά εργαλεία που αν και θεωρούνται απλοϊκά και η ύπαρξη τους αυτονόητη, κρύβουν από πίσω τους μια ιστορία πολλών αιώνων και αρκετές τροποποιήσεις έως ότου καταλήξουν στη σημερινή τους μορφή.

Σεσουάρ

Γάλλος κομμωτής ήταν ο άνθρωπος που έκανε την αρχή, τον 19ο αιώνα, προτείνοντας την κατασκευή ενός μεταλλικού ”καπέλου” το οποίο διέθετε μια βαλβίδα από την οποία απελευθερωνόταν σταδιακά ζεστός αέρας. Ένας φούρνος υγραερίου διοχέτευε τον ζεστό αέρα μέσω ενός σωλήνα, στο ας πούμε διαστημικό καπέλο. Η εφεύρεση αυτή, του Alexander Godefroy, έδωσε την έναρξη για να ακολουθήσουν τις επόμενες δεκαετίες ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες διέθεταν ανεμιστήρα και πηγή θερμότητας.

Μέχρι να φτάσουμε στο εύχρηστο πλέον πλαστικό σεσουάρ χειρός του 1960, περάσαμε από δεκαετίες κυρίως του ’20, ’30, ’40 όπου οι κατασκευές στεγνώματος ήταν είτε από μέταλλο έχοντας σημαντικό βάρος και ταλαιπωρώντας αρκετά τον λαιμό, είτε μπορεί να απαιτούσαν μέχρι και δυο ώρες λειτουργίας όταν επρόκειτο να στεγνώσουν μαλλιά με μακριά μήκη. Μεταλλικοί ράβδοι που θερμαίνονταν και στέγνωναν τα μαλλιά, στεγνωτήρας που διέθετε αντικριστές πλευρές α­πό γυαλί με αντίστοιχη λογική με την προηγούμενη, ήταν μερικά από τα στάδια που περάσαμε έως ότου καταλήξουμε στο τόσο ελαφρύ και εύκολα μεταφερόμενο σεσουάρ.

Ψαλίδι

Η εφεύρεση του σύγχρονου ψαλιδιού σαν εργαλείο που χρησιμοποιούταν από τους κουρείς φαίνεται να είχε γίνει γνωστή πριν από τον 6ο αιώνα.

Ωστόσο οι πρώτες συσκευές που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως ψαλίδια, κατασκευάστηκαν στην Αίγυπτο γύρω στο 1500 Π.Χ από χαλκό, με σχήμα όμως τελείως διαφορετικό από αυτό που καθιερώθηκε μετέπειτα. Οι σταυρωτές λεπίδες ήταν εφεύρεση των Ρωμαίων γύρω στο 100 Μ.Χ. και χρησιμοποιούσαν τον σίδηρο ως υλικό κατασκευής κάνοντας τα πιο ανθεκτικά.

Ο Βρετανός Ρόμπερτ Χεντσλιφ βελτίωσε σημαντικά το 1761 τα ψαλίδια, με τον ίδιο να κατασκευάζει το πρώτο σύγχρονο ψαλίδι από χάλυβα. Το 1893 τα ψαλίδια Pinking κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Louise Austin της Whatcom της Ουάσινγκτον.

Χτένα

Ένα αντικείμενο που παρόλο που έχει διανύσει πολλούς περισσότερους αιώνες συγκριτικά με τα αλλά δυο, δεν άλλαξε μορφή και παρέμεινε στο να εξυπηρετεί με την ίδια αρχική απλότητα, την τακτοποίηση των μαλλιών.

Ήδη από την 5η χιλιετία Π.Χ. χρονολογούνται οι πρώτες χτένες. Διαφοροποίηση υπήρξε ανά τους αιώνες σχετικά με το υλικό κατασκευής τους. Ελεφαντοδόντο, κέλυφος χελώνας, ξύλο κερασιάς, μέταλλο είναι τα βασικότερα υλικά που επικρατήσαν έως ότου φτάσουμε στη πλαστική.

Χτένες με σκαλίσματα, με δόντια είτε από τη μία πλευρά της λαβής είτε και στις δύο, ήταν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που θα λέγαμε ότι τις διαφοροποιεί από τις σημερινές.

Όπως για τους αρχαίους Έλληνες η φροντίδα των μαλλιών υπήρξε αρκετά σημαντική και αποτελούσε ένδειξη καλής υγείας και κοινωνικής ευρωστίας, έτσι και σήμερα η ανάγκη για περιποιημένα μαλλιά παραμένει η ίδια.

Χτένα, ψαλίδι και σεσουάρ είναι τα τρία βασικά αλλά και αναγκαία εργαλεία που χρειάζεται ένας κουρέας για να μπορέσει να δώσει σχήμα, σωστή γραμμή και το ανάλογο μήκος προκειμένου να αναδείξει τα θετικά στοιχειά κάποιου αλλά και να κρύψει τυχών ατέλειες.