Ο Άγγελος Αντωνόπουλος αρθρογραφεί για το PROTOTHEMA.GR στην στήλη «City Stories».
Δείτε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ.
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο γυναικείο με το ανδρικό κούρεμα; Τι είναι εκείνο που διακρίνει ή και χαρακτηρίζει ένα ανδρικό κούρεμα ή ένα γυναικείο;
Δεν είναι και λίγοι οι φίλοι που με ρωτούν συχνά αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο γυναικείο με το ανδρικό κούρεμα.
Η σταθερή μου απάντηση είναι η εξής: Η κομμωτική είναι τέχνη και είναι μια τέχνη που εξελίχθηκε ανά τα έτη, βελτιώθηκε και ενσωμάτωσε νέες τεχνικές καθώς και καλύτερα εργαλεία. Βασική προϋπόθεση αποτελεί να είναι σε θέση ο κομμωτής να ερμηνεύει την μορφολογία του προσώπου και με οδηγό αυτό να μπορεί να ορίσει το σωστό μήκος και σχήμα των μαλλιών προκειμένου να επιτευχθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα. Εξίσου σημαντική είναι και η τεχνική κατάρτιση του κομμωτή, η οποία θα πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να μπορεί να εκτιμήσει την υφή των μαλλιών ,την πυκνότητα τους και να μπορεί να δώσει το σωστό σχήμα και όχι απλά να κοντύνει το μήκος. Εάν λοιπόν λάβουμε υπόψη μας τα προαναφερθέντα δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο γυναικείο και στο ανδρικό κούρεμα. Αυτό που αλλάζει είναι το σχέδιο του κουρέματος σύμφωνα με το φύλο.
Με το δίκιο τους, όμως, επανέρχονται και ρωτούν: Τι είναι, τότε, αυτό που διακρίνει ένα ανδρικό από ένα γυναικείο κούρεμα; Τι είναι εκείνο που χαρακτηρίζει ένα ανδρικό κούρεμα ή ένα γυναικείο; Η απάντηση μου: Σίγουρα η διαφορά δεν είναι στη τεχνική. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η διαφορά ουσιαστικά υπόκειται στο στυλ. Δηλαδή στο ανδρικό κούρεμα, το μαλλί συνήθως έρχεται μέχρι το ύψος του αυτιού, οι φαβορίτες διατηρούν ένα κοντό μήκος και ο αυχένας περιποιείται με τρόπο που να είναι καθαρός. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο και κανόνα το μαλλί στο ανδρικό κούρεμα κόβεται ομοιόμορφα σε όλο το κεφάλι, με το μήκος της τρίχας να διατηρείται κοντό. Από την άλλη πλευρά, το μήκος που διαφοροποιείται στο γυναίκειο κούρεμα, οι φράντζες, τα φιλαρίσματα, τα ασύμμετρα μήκη δίνουν μια διαφορετική ελευθερία και ευελιξία στον κομμωτή να δημιουργήσει ένα πιο ελεύθερο αποτέλεσμα.
Ωστόσο τα τελευταία χρονιά διαπιστώνουμε ότι έχει υπάρξει ένα είδους «απελευθέρωση» στο κούρεμα. Και τι σημαίνει αυτό; Ένα χαρακτηριστικά ανδρικό κούρεμα μπορεί να υιοθετηθεί από μια γυναίκα αναδεικνύοντας ακόμα καλυτέρα την θηλυκή της πλευρά όπως και το αντίστροφο. Δηλαδή ένα μακρύτερο μήκος ή μια φράντζα στον άνδρα μπορούν να τον καταστήσουν ακόμα πιο θελκτικό και αρρενωπό.
Τελικά είναι το φύλο που καθορίζει το κούρεμα ή το στυλ και η εποχή; Δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης και των 2 φύλων τα τελευταία χρονιά να αναζητούν και να βρίσκουν διεξόδους από την έντονη καθημερινότητα και το αυξημένο στρες ,η αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση έρχεται να αποτελέσει ένα είδος διεξόδου δίνοντας έναν αέρα ανανέωσης και τόνωσης . Έτσι λοιπόν και οι τάσεις της μόδας και το style αλλάζουν και διαφοροποιούνται ταχύτατα προκειμένου να καλύψουν αυτή την ανάγκη. Και τα δυο φύλα, με τους άνδρες ωστόσο να είναι πιο τολμηροί συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη ,δείχνουν να τολμούν και να υιοθετούν πιο πρωτοποριακά style.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, το κούρεμα ανεξαρτήτως του φύλου έχει να κάνει με το πρόσωπο; Παίζει τον καθοριστικό ρόλο; Σίγουρα το φύλο είναι αυτό που δίνει την βασική κατεύθυνση αλλά δεν είναι και αυτό που την ορίζει. Από τη στιγμή που η μόδα και οι νέες τάσεις έχουν επιτρέψει και στα δυο φυλά να υιοθετούν στυλ που ξεφεύγουν από τα κλασσικά στερεότυπα, το κούρεμα επιλέγεται με κριτήριο το σχήμα του προσώπου του κάθε πελάτη στοχεύοντας να αναδείξει τα θετικά χαρακτηριστικά του και ταυτόχρονα να καλύψει τυχών ατέλειες που υπάρχουν.