Latest Trends of Barber's

Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΨΑΛΙΔΙ

Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΨΑΛΙΔΙ

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος για το Blog του Sir Barber γράφει με θέμα: “H τέχνη είναι στο ψαλίδι”

Δεν απαιτείται μόνο η γνώση αλλά και το σωστό εργαλείο για να πετύχουμε το κούρεμα που θέλουμε. 

Η κομμωτική δεν είναι μια τέχνη τόσο απλή όσο ενδεχομένως να φαντάζει στα μάτια αρκετών. Αντιθέτως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αρκετά περίπλοκη και κρύβει αρκετά μυστικά ξεκινώντας από το βασικότερο εργαλείο αυτής, που δεν είναι άλλο από το ψαλίδι.

Το Α και το Ω για να καταφέρει ένας κουρέας να κουρέψει τα μαλλιά με ακρίβεια είναι να μπορεί να χειριστεί σωστά το ψαλίδι κομμωτικής. Η ορθή τοποθέτηση των δαχτύλων μέσα σε αυτό δεν προσφέρει μόνο σταθερότητα κατά τη διάρκεια του κουρέματος αλλά μειώνει και τον κίνδυνο τραυματισμών όχι μόνο για τον πελάτη αλλά και για τον ίδιο. Ο σωστός χειρισμός του θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα τον κουρέα στο να καταπονήσει όσο το δυνατόν λιγότερο τους μύες και τους τένοντες του χεριού του. Δεν είναι τυχαίο που αρκετά ψαλίδια έρχονται και με ένα επιπλέον σύστημα στήριξης για περισσότερη άνεση και ξεκούραση.

Το πώς θα υλοποιηθεί ένα κούρεμα και το πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, είναι άμεσα συνυφασμένα με το ψαλίδι που θα επιλέξει κάποιος να χρησιμοποιήσει. Ο τρόπος που θα ανοιγοκλείσουν οι λεπίδες αλλά και η διαφορετική πίεση που θα ασκηθεί στις λαβίδες, η διαφορετική ολίσθηση στα μαλλιά, ακόμα και η γωνία που θα το κρατήσει κάποιος είναι ικανά να προσφέρουν κάθε φορά και ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Κάτι άλλο στο οποίο είναι σημαντικό να αναφερθούμε, είναι η μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στα ψαλίδια κουρέματος. Άλλο ψαλίδι θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένας κουρέας για να κουρέψει τα μαλλιά, άλλο για να τα φιλάρει, άλλο για να τα αραιώσει, άλλο για να τους προσφέρει καλύτερο κράτημα και άλλο για να προσφέρει μια μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Ανάλογα τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται, αλλάζει και το μήκος τους, η βάση τους, το αν έχουν δόντια μικρά ή όχι στις άκρες τους αλλά ακόμα και η θέση για τον αντίχειρα.

Ένα κριτήριο επίσης για το τι ψαλίδι θα επιλέξει ένας επαγγελματίας κουρέας είναι το κράμα από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Ανάλογα το υλικό θα έχουμε και την αντίστοιχη αντοχή, ανθεκτικότητα σε σκουριά και χημικά, το πόσο ελαφρύ θα είναι αλλά και το πόσο εύκολα θα μπορεί να σπάσει.

Τέλος κάτι το οποίο δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ένα ψαλίδι δεν είναι αιωνόβιο καθώς και ότι το κόστος απόκτησης ενός είναι αρκετά μεγάλο. Δεν είναι λίγες οι φορές που κουρείς επιλέγουν να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα του ψαλιδιού τους προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα τους. Το κάθε ψαλίδι μπορεί να προσφέρει μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό κουρεμάτων. Κάποια από αυτά μπορούν να ακονιστούν προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν προσφέροντας ωστόσο χαμηλότερη ποιότητα ενώ κάποια άλλα όχι. Η φθορά που επέρχεται με την συστηματική τους χρήση, ακόμα και αν έχουν ακονιστεί, έχει ως αποτέλεσμα οι λεπίδες να μην είναι σε θέση να κόψουν σωστά την τρίχα, τσαλακώνοντας την και δημιουργώντας της ψαλίδα.

Κλείνοντας, όσο καλά και αν ισχυρίζεται κάποιος ότι μπορεί να περιποιηθεί τα μαλλιά, αν δεν κατέχει τα σωστά εργαλεία, διατηρώντας τα ταυτόχρονα και σε άψογη κατάσταση, δεν μπορεί να προσφέρει ένα άρτιο τεχνικά αποτέλεσμα. Η απόκτηση των κατάλληλων ψαλιδιών είναι μια αρκετά δαπανηρή επένδυση αλλά όπως και σε πολλά άλλα επαγγέλματα, χωρίς τα σωστά μέσα δεν μπορείς να έχεις στο τέλος και το αποτέλεσμα που θες.