Latest Trends of Barber's

Ένας μπαρμπέρης στο Σύνταγμα, ο ψυχολόγος των αντρών

Ένας μπαρμπέρης στο Σύνταγμα, ο ψυχολόγος των αντρών

Ένας μπαρμπέρης στο Σύνταγμα, ο ψυχολόγος των αντρών.

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος στο #CityVibes της #AthensVoice .

Δείτε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ.

Ο Άγγελος κουράρει τους Αθηναίους στην καρδιά της πόλης.

Οι άντρες μπορεί να μην ανοίγονται όταν πρόκειται για τα πολύ προσωπικά τους. Το κάνουν όμως όταν έχουν απέναντί τους κάποιον με τον οποίο αισθάνονται άνετα, όπως είναι ο μπαρμπέρης τους. Όπως οι γυναίκες νιώθουν οικεία με την αισθητικό τους, μαθαίνουμε ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους άντρες που εμπιστεύονται στον μπαρμπέρη το μουστάκι τους. Έτσι κι αλλιώς, το μπαρμπέρικο πλέον είναι ο χώρος που καταρρίπτει τα κλισέ σχετικά με τον καλλωπισμό του άντρα.

Πώς είναι όμως η εμπειρία να κουρεύεις και να κουρεύεσαι στην καρδιά της αθηναϊκής πρωτεύουσας; Βρεθήκαμε σε ένα μπαρμπέρικο σε μια στοά του Συντάγματος για να μιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη του, τον Άγγελο. Ο χώρος του βρίσκεται σε μία από τις πιο ζωντανές αστικές αρτηρίες που διασχίζουν την πόλη. Από εκεί περνούν, εκτός από περαστικούς, κυρίως πολιτικοί, επιχειρηματίες, δικηγόροι και γενικά εργαζόμενοι απ’ τα γύρω γραφεία.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: κουρέας ή μπαρμπέρης; Σύμφωνα με τον Άγγελο, πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες που, όμως, βρίσκονται πολύ κοντά. Ο μπαρμπέρης έχει να κάνει με το ξύρισμα, ενώ ο κουρέας με το κούρεμα. Ωστόσο, ένας μπαρμπέρης μπορεί να σε κουρέψει, αντίθετα ο κουρέας δεν οφείλει να γνωρίζει από grooming.

Δουλεύοντας πάνω σε αυτό στην καρδιά της πόλης, ο Άγγελος έχει δει τα στερεότυπα να γκρεμίζονται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Εξάλλου, κάποτε η αντρική περιποίηση ήταν ταμπού. «Κάποιες δεκαετίες πριν ο άντρας δεν χρησιμοποιούσε καν αποσμητικό. Πλέον θα μπει στο κατάστημα καλλυντικών, θα αγοράσει κρέμα, μπορεί να κάνει και πεντικιούρ. Εμείς φροντίζουμε να κρατάμε μια ισορροπία στο χθες και το σήμερα, να διατηρούμε τις παραδόσεις του παρελθόντος βάζοντας μέσα το σύγχρονο στοιχείο». 

Πώς γίνεται αυτό; Όλα ξεκινούν με την άφιξη του πελάτη στο μαγαζί. «Πρώτα θα του φέρουμε καφέ. Χρειάζονται 5 λεπτά για να αποβάλλει το στρες της δουλειάς και τη βουή της πόλης. Το καλό είναι ότι στο μπαρμπέρικο δεν υπάρχει αναμονή και φασαρία, ενώ το κάθε ραντεβού διαρκεί 45 λεπτά, είτε αφορά κούρεμα είτε ξύρισμα. Για το κούρεμα δουλεύουμε στο χέρι με ψαλίδι και χτένα. Από την άλλη, όσον αφορά το grooming αυτό γίνεται με τον αγγλικό παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ζεστές κομπρέσες, μασάζ, μπαλμ, με φυσικά προϊόντα. Θα του κάνουμε αποτρίχωση σε ορισμένες περιοχές του προσώπου, θα τριμάρουμε τη γενειάδα» μας λέει ο Άγγελος.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί ένας ισχυρός δεσμός εμπιστοσύνης και φιλίας μεταξύ μπαρμπέρη και πελάτη, που χτίζεται καθημερινά και που ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που ο τελευταίος θα εμπιστευτεί την εικόνα του στον πρώτο. Ταυτόχρονα, με τις συχνές επισκέψεις για περιποίηση ο μπαρμπέρης μπορεί να εντοπίσει εύκολα διάφορα σημάδια όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στη συμπεριφορά κάποιου, όπως τους μαύρους κύκλους στα μάτια, ένδειξη ότι δεν κοιμάται σωστά τελευταία.

«Ενδιαφερόμαστε για τον πελάτη, γι’ αυτό και θα του προτείνουμε μια περιποίηση με σεβασμό στην προσωπικότητα και το επάγγελμά του. Οι περισσότεροι έχουν μπίζνες προφίλ που δεν πρέπει να αλλοιωθεί. Ταυτόχρονα, όμως, βρίσκουμε μια χρυσή τομή ώστε να ταιριάζει αυτό το στιλ και σε μια πιο κάζουαλ περίσταση».

Είναι σημαντικό, λοιπόν, όταν διατηρείς μια επιχείρηση στο Σύνταγμα να μπορείς να ελίσσεσαι σε ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο. Μέσα σε αυτό μάλιστα, αν έχεις λίγη όρεξη και παρατηρητικότητα, σου δίνεται η ευκαιρία να μελετήσεις όχι μόνο τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των πελατών αλλά και τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τη σχέση τους με τους άλλους αλλά και την πόλη που ασυνείδητα αντανακλάται ακόμα και στον καθρέφτη του κουρέα.

Έτσι, μέσα στον μικρόκοσμο του κουρείου δεν δημιουργεί κάποια εντύπωση αν ένας αναγνωρίσιμος πολιτικός γύρω στα 55 ή ένας αεροπαγίτης σε πολύ υψηλό κλιμάκιο στο δικαστικό σώμα, κουρεύεται δίπλα-δίπλα με έναν νεαρό που τον απασχολεί το φλερτ που δεν πήγε καλά και ψάχνει ένα εξεζητημένο κούρεμα. Σύμφωνα με τον Άγγελο, πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους που όμως έχουν ένα κοινό σημείο επαφής, είναι και οι δύο άντρες. «Αρκετά συχνά οι δύο αυτοί διαφορετικοί τύποι συμφωνούν και σε κάτι άλλο: Η Αθήνα αλλάζει, ανανεώνεται και ομορφαίνει. Και σίγουρα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο».

Τι θα έκανε τον Άγγελο να αφήσει το κέντρο για κάποια άλλη περιοχή; Δεν αλλάζει την Αθήνα με τίποτα.