Latest Trends of Barber's

Τα μαλλιά της αλμύρας και του χλωρίου

Τα μαλλιά της αλμύρας και του χλωρίου

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος αρθρογραφεί για το PROTOTHEMA.GR στην στήλη “City Stories”.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ.

Ένας έμπειρος επαγγελματίας, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, προτείνει απλές πρακτικές λύσεις για την προστασία των μαλλιών των ανδρών στην παραλία και την πισίνα.

Ζητήσαμε από τον καλό φίλο και επαγγελματία κομμωτή Άγγελο Αντωνόπουλο (www.sirbarber.gr) να μας υποδείξει συγκεκριμένες πρακτικές λύσεις για την προστασία των μαλλιών των ανδρών από τη θάλασσα ή το νερό που περιέχει χλώριο.

Ο Άγγελος αποδέχθηκε, σήκωσε μανίκια -όπως το κάνει στο κατάστημά του- και έγραψε μια σειρά από μικρές πρακτικές λύσεις για τον άνδρα:

«O ήλιος, ο αέρας, το νερό της θάλασσας και της πισίνας είναι στοιχεία που ταλαιπωρούν τα μαλλιά και καταστρέφουν την τρίχα, αλλοιώνοντας τη δομή της. Η ζέστη τα ξηραίνει, η ηλιακή ακτινοβολία και το χλώριο ξεθωριάζουν το χρώμα τους, το αλμυρό νερό τα αφυδατώνει και ο αέρας τα κάνει άγρια. Και σε αντίθεση με το δέρμα, τα μαλλιά δεν έχουν έναν άμεσο τρόπο να μας δείξουν ότι υποφέρουν.

Η σύντομη, περιστασιακή έκθεση σε χλωριωμένο νερό δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα μαλλιά σας, η τακτική όμως έκθεση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές φθορές, καθώς το χλώριο απομακρύνει τα φυσικά έλαια των μαλλιών.

Ορισμένες φορές μάλιστα τα μαλλιά των κολυμβητών γίνονται εμφανώς ξηρά και άγρια. Ωστόσο, με την απαραίτητη προστασία και τα κατάλληλα προϊόντα υπάρχουν τρόποι να προλάβετε τα χειρότερα και να διατηρήσετε την όμορφη εικόνα τους.

Η επόμενη καλύτερη προστασία είναι η χρήση μαλακτικού. Χρησιμοποιήστε ένα καλό μαλακτικό, που δεν χρειάζεται να ξεπλυθεί μόλις βγείτε από το νερό ή μπορείτε ακόμα να πάρετε και ένα μπουκάλι σπρέι που έχετε γεμίσει με ένα μίγμα νερού και μαλακτικού και ξεπλύνετε το θαλασσινό ή το χλωριωμένο νερό μόλις βγείτε έξω. Η εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αντηλιακό σπρέι, που περιέχει αντηλιακά φίλτρα ώστε να μην ξεθωριάσουν και να μην αλλοιώσουν την υφή των μαλλιών.

Αλλάξτε το πρόγραμμα της κολύμβησής σας το καλοκαίρι, αποφεύγοντας πού και πού το χλωριωμένο νερό. Αντ’ αυτού προτιμήστε μια βουτιά στη θάλασσα. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό. Η εξωτερική ενυδάτωση δεν επαρκεί, αν δεν παρέχετε στον οργανισμό σας και εκ των έσω ενυδάτωση. Αποτελεί, εξάλλου, μία από τις βασικότερες φροντίδες για την υγεία σας.

Μόλις φτάσετε στο σπίτι, μπορείτε να λουστείτε με ένα καλό και απαλό σαμπουάν και ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα βαθύ, ενυδατικό μαλακτικό..

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το συχνό λούσιμο καταστρέφει το φυσιολογικό λάδι που παράγει το τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται ξηρά και θαμπά.

Ωστόσο, η άποψή μου ως ειδικός συγκλίνει ότι τα μαλλιά πρέπει να παραμένουν καθαρά και γι’ αυτό καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε σαμπουάν με χαμηλό pH, κατάλληλο για συχνή χρήση. Μην παραλείπετε τη μαλακτική κρέμα, η οποία τα “ενυδατώνει” έως ένα βαθμό, αναπληρώνοντας τη φυσική λιπαρότητα των μαλλιών που αφαιρείται με το λούσιμο.

Οι πολλές τρίχες σημαίνουν περισσότερο ιδρώτα. Το ίδιο ισχύει για τα γένια και το μουστάκι σας. Περιποιηθείτε τα και τριμάρετε τα, ώστε να αντιμετωπίσετε τον ήλιο, το αλάτι και τη ζέστη. Γενικότερα εμείς προτείνουμε οργανικά προϊόντα περιποίησης χωρίς parabens και σιλικόνη.

Όσοι δεν έχετε γένια ή μουστάκι, το ξύρισμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα αρκεί. Μετά την κολύμβηση είναι καλό να ξεπλένουμε τα γένια με φυσικό νερό για περισσότερη προστασία από την θάλασσα το αλάτι και το χλώριο της πισίνας. Προτείνω, για μετά την θάλασσα ή την πισίνα να λούζουμε τα γένια με ένα οργανικό σαπούνι – κατά προτίμηση με ουδέτερο PH.Στη συνέχεια, αφού έχουμε στεγνώσει καλά, εφαρμόζουμε ένα ενυδατικό λάδι περιποίησης πάντα με αντίστροφες κινήσεις από τη φορά της γενειάδας, ώστε να σιγουρευτούμε ότι έχει απλωθεί σωστά σε όλη τη γενειάδα και τέλος με μία χτένα, χτενίζουμε τη γενειάδα. Είναι βασικοί κανόνες που αρκετοί τους έχουν υποβαθμίσει».