Latest Trends of Barber's

Ο πληθωρικός κόσμος της…

Ο πληθωρικός κόσμος της…

Στη Στοά Μπολάνη, τετρακόσια μέτρα από το μετρό Συντάγματος, χτυπάει η καρδιά της πόλης

Αφιέρωμα του www.metropolispress.gr για την Στοά Μπολάνη, στην οποία είμαστε και εμείς. Δείτε όλο το άρθρο πατώντας εδώ.

Σε απόσταση αναπνοής από το Σύνταγμα, μόλις 400 μέτρα από τον ομώνυμο σταθμό του μετρό, βρίσκεται η Στοά Μπολάνη. Μπορεί να μην είναι από τις πιο γνωστές της πόλης, ούτε να μνημονεύεται σε τουριστικούς οδηγούς, όμως εδώ θα δεις να χτυπάει η καρδιά της πόλης. Μέσα, αλλά και γύρω από αυτήν υπάρχουν μερικά πραγματικά πρωτότυπα και αξιόλογα μαγαζιά – όχι απαραίτητα καινούργια, αλλά σίγουρα με φρέσκιες ιδέες.

Ακριβώς πριν μπεις στη στοά από την οδό Κολοκοτρώνη, πάνω στον πεζόδρομο υπάρχουν δύο καταστήματα που τραβούν αμέσως την προσοχή σου. Το ένα είναι το Κεντρικόν και αξίζει να σταθεί κανείς λίγο σε αυτό, μια και πρόκειται για ένα λαμπρό παράδειγμα πώς ένα παραδοσιακό εστιατόριο μπορεί να δουλεύει μέχρι και σήμερα. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1935 ως καφενείο και το 1960 εξελίχθηκε σε εστιατόριο, κρατώντας τον χαρακτήρα του αναλλοίωτο. Το μυστικό του βρίσκεται στην εξυπηρέτηση και, φυσικά, στο φαγητό του – πόσα αξιόλογα εστιατόρια με μαγειρευτά μπορείς να σκεφτείς τριγύρω;

Το δεύτερο βρίσκεται ακριβώς απέναντι και είναι το μπαρ 42. Με vintage στυλ, «τραβάει» εύκολα το βλέμμα και σε προδιαθέτει να καθίσεις στα τραπεζάκια του για να πιεις τον καφέ ή το ποτό σου. Στον εσωτερικό του χώρο κυριαρχεί το ξύλο και η μεγάλη μπάρα, ενώ η κάβα του περιλαμβάνει αρκετά ψαγμένα ποτά. Αν θέλεις να δοκιμάσεις ένα περίεργο κοκτέιλ ή ένα νέο ουίσκι χωρίς να κλαις τα χρήματά σου, ζήτα από τους μπάρμεν να σε συμβουλεύσουν – το κατέχουν καλά το άθλημα.

Μπαίνοντας στη στοά, στο αριστερό σου χέρι θα δεις το Wild in the city. Η αλήθεια είναι πως στην περιγραφή αυτού του καταστήματος δεν θα είμαστε και πολύ αντικειμενικοί, μια και βλέποντας τη βιτρίνα του μας έτρεξαν τα σάλια. Θα αρκεστούμε στο ότι προσφέρει αλμυρά και γλυκά σνακ με ανεπεξέργαστα συστατικά, ενώ διαθέτει και επιλογές χωρίς γαλακτοκομικά και λακτόζη. Οι ζύμες του έχουν ως βάση αλεσμένους ξηρούς καρπούς και ινδική καρύδα, τα αυγά του είναι ελευθέρας βοσκής και η γλουτένη… πανταχού απούσα.

Δίπλα του βρίσκεται το Kaya. Το πιο εντυπωσιακό με αυτό το μαγαζί, που θυμίζει έντονα ιταλικό εσπρέσο μπαρ, είναι ο ρυθμός με τον οποίο γεμίζει και αδειάζει. Αν και μικροσκοπικό σε μέγεθος, θα δεις τους πελάτες του να συνωστίζονται όρθιοι στην εξωτερική μπάρα για να απολαύσουν τον καφέ τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενά τους, εδώ θα πιεις έναν από τους καλύτερους καφέδες της πόλης.

Λίγα μέτρα παρακάτω, ακριβώς στη γωνία της στοάς, είναι η βάση του Sir Barber. Καθαρόαιμο παραδοσιακό κουρείο, λειτουργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο και θυμίζει με τη διακόσμησή του τα μπαρμπέρικα της παλιάς Αθήνας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπηρεσίες του, αφού προσφέρει στους πελάτες του, πέρα από κλασικά και μοντέρνα κουρέματα, ξύρισμα με φαλτσέτα, περιποίηση μουσιού, αποτρίχωση αυτιών με κερί και θεραπείες μαλλιών. Μην εκπλαγείς αν δεις να κουρεύονται δίπλα σου περισσότεροι ξένοι τουρίστες απ’ ό,τι Ελληνες.

Συνεχίζοντας προς την οδό Βουλής, δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις στο δεξί σου χέρι το Low Profile Whisky Bar. Οπως μαρτυρά και το όνομά του, απευθύνεται σε αυτούς που δεν θέλουν να πιουν απλά ένα ποτό, αλλά να το απολαύσουν. Η διακόσμησή του, με το ζεστό κόκκινο χρώμα στους τοίχους, τους δερμάτινους καναπέδες και τους ξύλινους πάγκους, σε βάζει απευθείας στο κλίμα. Πρόκειται για το ίδιο μαγαζί που λειτουργούσε για σχεδόν μία εικοσαετία στην οδό Λυκαβηττού στο Κολωνάκι, ενώ στα ράφια του θα βρεις δεκάδες διαφορετικά αποστάγματα με πολλές ξεχωριστές ετικέτες. Στο… χαρτοφυλάκιο του μπαρ υπάρχουν και αρκετά εντυπωσιακά κοκτέιλ.

Βγαίνοντας, τέλος, από τη στοά, επί της οδού Βουλής, ακριβώς απέναντι από τη Στοά Εμπόρων, βρίσκεται το  Metropolis Sandwich. Στο κατάστημα θα βρεις επιλεγμένα υλικά για να δημιουργήσεις ένα ξεχωριστό σάντουιτς, από παστράμι γαλοπούλας μέχρι καπνιστό τυρί Μετσόβου. Πάνω από το 80% των προϊόντων προέρχεται από Ελληνες παραγωγούς, και μάλιστα από μικρές βιομηχανικές μονάδες από όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν και δεκαπέντε διαφορετικά είδη ψωμιών για να επιλέξεις ως βάση. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις το πρωινό που προτείνει ο σεφ, με βούτυρο Κερκύρας πάνω σε φρέσκο ζυμωτό ψωμί και χειροποίητες μαρμελάδες. Θα σου μείνει αξέχαστο.