Latest Trends of Barber's

Τα 5 Βασικά Είδη Τριχόπτωσης

Τα 5 Βασικά Είδη Τριχόπτωσης

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος για το Blog του Sir Barber γράφει με θέμα: “ΤΑ 5 ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ”

“Τα 5 Βασικά Είδη Τριχόπτωσης”

Ένα από τα θέματα που αγχώνει εκατομμύρια άνδρες είναι η αραίωση που ανακαλύπτουν στο τριχωτό της κεφαλής τους. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, η εμφάνιση της επηρεάζει δραστικά σε μεγάλο ποσοστό την ψυχολογία των ανδρών. Δεν είναι λίγες οι προσπάθειες που έχουν γίνει ανά τα έτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το θέμα αυτό, ωστόσο στη πλειοψηφία του οφείλεται σε έναν συνδυασμό φύσης και γονιδιώματος.

Σίγουρα με το πέρας των ετών ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας διαφοροποιείται και επιβραδύνεται. Η κάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ζωής, ο οποίος μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία του ατόμου, από διάφορα νοσήματα αλλά και από άλλους παράγοντες.

Ας δούμε λοιπόν 5 λόγους για τους οποίους ένας άνδρας μπορεί να εμφανίσει τριχόπτωση.

  1. Ακούσια
    Οι θύλακες της τρίχας έχουν την δική τους διάρκεια ζωής. Η διάρκεια αυτή χωρίζεται στην αναγενή, στην καταγενή και στην τελογενή φάση. Με το πέρασμα των ετών ολοένα και περισσότεροι θύλακες μπαίνουν στην τελογενή φάση, με αποτέλεσμα να έχουμε την ανεπιθύμητη αραίωση αλλά και μικρότερο μήκος στην τρίχα.
  2. Ανδρογενετική
    Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με γενετική αιτία. Δυστυχώς είναι το είδος της τριχόπτωσης που μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και από την εφηβεία εμφανίζοντας υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών και σταδιακή απώλεια τους από την κορυφή του κεφαλιού και τους κροτάφους.
  3. Γυροειδής
    Η περίπτωση αυτή έχει να κάνει με την απώλεια μέρους ή ακόμα και όλων των τριχών όχι μόνο από το κεφάλι, αλλά ακόμα και από τα φρύδια, τα γένια ή και από όλο το σώμα. Οι τρίχες μπορούν να χαθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα προσβάλλοντας ακόμη παιδιά και εφήβους. Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση, συνήθως με κληρονομική προδιάθεση, που εμφανίζεται στο 1-2% του πληθυσμού. Εμφανίζεται ξαφνικά με τη δημιουργία άτριχων τμημάτων, συνήθως 1-5 εκ., διάσπαρτα στο κεφάλι. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί κνησμός. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, η τριχοφυΐα είναι πιθανόν να επιστρέψει μετά από λίγα χρόνια.
  4. Διάχυτη
    Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μια κατάσταση όπου τα μαλλιά εμφανίζουν παροδική αραίωση αλλά και λέπτυνση. Αρκετοί παράγοντες μπορούν να επιδράσουν αρνητικά και να οδηγήσουν σε ξαφνική πτώση των μαλλιών. Έντονες συνθήκες στρες, ορμονικές διαταραχές, στερητικές δίαιτες, φαρμακευτικές αγωγές, ψυχολογική κατάσταση, μεγάλες εγχειρήσεις είναι οι βασικότεροι λόγοι που μπορούν να συσχετιστούν με αυτό το φαινόμενο. Η περίπτωση αυτής της αλωπεκίας είναι παροδική και με την κατάλληλη θεραπεία από τον δερματολόγο μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό αφήνοντας ωστόσο αρκετές φορές τα μαλλιά πιο λεπτά απ’ ότι πριν την εκδήλωση της.
  5. Ουλωτική
    Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μια κατάσταση έντονης τριχόπτωσης εξαιτίας μιας ασθένειας που καταστρέφει το θύλακα της τρίχας. Οφείλεται είτε σε φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος και δερματοπάθειες είτε σε εξωγενείς παράγοντες όπως κάποιο έγκαυμα ή τραυματισμός. Σε αυτό το είδος της αλωπεκίας, η απώλεια των μαλλιών είναι μόνιμη διότι η ουλή είναι νεκρωμένος ιστός μη επιτρέποντας την αναγέννηση της τρίχας. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η οποία επιτυγχάνεται με ιστολογική εξέταση, μπορεί να αποτρέψει την εκτεταμένη καταστροφή των τριχοθυλακίων. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή μιας και η τριχόπτωση είναι προοδευτική και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Όπως και να έχει είναι απαραίτητο όταν αντιλαμβανόμαστε μια διαφοροποίηση στην πυκνότητα του τριχωτού μας, να του δίνουμε την δέουσα σημασία μιας και υπάρχει η δυνατότητα εάν γίνει έγκαιρη διάγνωση, να αποτρέψουμε μια κατάσταση η οποία θα είναι ενδεχομένως οριστική.