Τι πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να αποφεύγετε

Προβλημα ξηροδερμιας; Αντιμετωπισε το!

Πρόβλημα ξηροδερμίας; Αντιμετώπισέ το!

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος αρθρογραφεί για το PROTOTHEMA.GR στην στήλη «City Stories».

Δείτε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ.

Τι πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να αποφεύγετε

Ένα πρόβλημα που επηρεάζει κυρίως τους άνδρες είναι η ξηροδερμία. Οι ανδρικές ορμόνες και οι μεγαλύτεροι αδένες είναι μερικοί από τους λόγους που σύμφωνα με τους ειδικούς κάνουν πιο συνηθισμένη την εμφάνισή της συγκριτικά με τις γυναίκες. Η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, το έντονο στρες, τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι κάποιοι από τους παράγοντες για την εμφάνιση, αλλά και για την επιδείνωση της ξηροδερμίας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν και κάποια άλλα που μπορούν να οξύνουν το πρόβλημα.

Τι δεν πρέπει να κάνετε
Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ή την ενίσχυση του φαινομένου των λευκών νιφάδων του δέρματος είναι το μη συχνό λούσιμο. Αν δεν λούζετε τακτικά τα μαλλιά σας, τα κύτταρα του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να δημιουργήσουν πιτυρίαση. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτική επιλογή των προϊόντων που θα διαλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε. Θα πρέπει να είναι δερματολογικά ελεγμένα και να προτείνονται ανάλογα με τις δικές μας ανάγκες από επαγγελματίες του χώρου. Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η χρήση πολλών προϊόντων styling, όπως και προϊόντων που περιέχουν κατά μεγάλο μέρος οινόπνευμα για να επιτυγχάνουν δυνατότερο κράτημα.

Τι πρέπει να κάνετε
Όσο και αν εμπιστευόμαστε τον κομμωτή μας, είναι αναγκαίο να έχουμε ελέγξει το πρόβλημα πρώτα με έναν δερματολόγο, γιατί ορισμένες περιπτώσεις πιτυρίδας χρήζουν ιατρικής φροντίδας. Ωστόσο αν το πρόβλημα είναι πιο ήπιο μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές:

1) Χρησιμοποιείστε ένα σαμπουάν δερματολογικά ελεγμένο με ουδέτερο pH. Στην εφαρμογή χρησιμοποιούμε λίγη ποσότητα για τον εξής λόγο: τα καλά καλλυντικά σαμπουάν είναι αρκετά συμπυκνωμένα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πολύ ποσότητα από το προϊόν.
2) Nα ξεπλένετε πολύ καλά τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο. Λόγω της αρκετής συμπύκνωσης του σαμπουάν, εάν παραμένει προϊόν και δεν ξεβγαλθούν σωστά μπορεί να προκληθεί ξηροδερμία.
3) Να λούζεστε σε μια συχνότητα μέρα παρά μέρα με τον σωστό τρόπο. Ένα ελαφρύ μασάζ στο δέρμα και ένα απαλό πέρασμα για μαλλιά είναι αρκετό. Δεν χρειάζονται βίαιες και δυνατές κινήσεις. Ένα έως δύο χέρια λουσίματος είναι αρκετά.
4) Προσέξτε τη διατροφή σας και διατηρήσετε μια ήρεμη ψυχολογία, γιατί τα πάντα επιβαρύνουν και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.