Latest Trends of Barber's

Ο Κουμανταρέας στη Στοά Μπολάνη

Ο Κουμανταρέας στη Στοά Μπολάνη

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος αρθρογραφεί για το PROTOTHEMA.GR στην στήλη «City Stories».

Δείτε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ.
Ο Άγγελος Αντωνόπουλος θυμάται μαζί με τον Γ. Κ. Καρατζά στο protothema και στο citystories για τον Αθηναίο συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα που έχει για κεντρικό πρόσωπο στο βραβευμένο και πολυδιαβασμένο βιβλίο του «Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω» ένα κουρέα.

1) Ο αείμνηστος συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας – στο βραβευμένο και πολυδιαβασμένο βιβλίο του ‘’Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω” έχει ως κεντρικό πρόσωπο έναν κουρέα. Από ενημερωτικό σημείωμα της έκδοσης διαβάζω τα εξής: «Για όλα,οσα καθημερινα,μα και παραξενα,οι ανθρωποι διηγουνται μέσα στα κουρεία,θα μας μιλήσει και θα μας ξεναγήσει ο κουρέας , ο Ευριπιδης ». Το κουβεντολόι στα κουρεία και όλα όσα το συνοδεύουν είναι ή όχι ένα από τα βασικά στοιχειά της κουλτούρας του παραδοσιακού κουρείου – ενισχυμένο έτι περαιτέρω με αρώματα νοσταλγία. Και με αφορμή αυτό ,το πρώτο ερωτήματα συζητούν «οι άνθρωποι μέσα στα κουρεία»;

Αναμνήσεις ζωντανές μέσα στο σήμερα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εκφράζουν τα σημερινά παραδοσιακά κουρεία που συνεχώς προσελκύουν ολοένα και περισσότερο το ανδρικό κοινό.

Θα ήταν λάθος να σταθούμε μόνο στο επίπεδο των υπηρεσιών. Πιστεύω ότι το βασικό χαρακτηριστικό και των σημερινών παραδοσιακών κουρείων είναι η δυνατότητα που προσφέρεται σε έναν αμιγώς ανδρικό χώρο, να εξωτερικευτούν σκέψεις, προβληματισμοί και συναισθήματα από ότι σε ένα μεικτό κομμωτήριο.

Υπάρχουν πελάτες που έρχονται και λαμβάνουν μια από τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε εβδομαδιαία βάση όπως θα πήγαιναν στο καφενείο ,απλά για να χαλαρώσουν , να μιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα της καθημερινότητας. Αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται μόνο με τον κουρέα που τους περιποιείται. Αλλά, και με όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση μεταξύ ανδρών. Η παρέμβαση τους έχει να κάνει και με δική τους εμπειρία και γνώμη για παλιά και νέα προβλήματα -προβλήματα κυρίως οικονομικά και αισθηματικά αλλά και ‘’στεναχωριες’’αθλητικου περιεχομένου . Όσον αφορά την πολιτική , όταν ανοίγεται σχετική συζήτηση δεν είναι λίγες οι φορές που τα αίματα ανάβουν . Ένα λαϊκό δικαστήριο κεκλεισμένων των θυρών ή κάπως έτσι…

Η αλήθεια είναι ότι το κουρείο συνεχίζει να αποτελεί ένα χώρο ελευθερίας για τον άνδρα. Ένα άβατο, μέσα στο όποιο μπορεί να εκφράσει αυτό που νιώθει χωρίς φόβο…

2) Τι είναι αυτό που συνθέτει και την παράδοση και την νοσταλγία; Σε τι συνίσταται η μυρωδιά τους που έκανε τον συγγραφέα να κλαίει;

Νοσταλγία για το χθες ,νοσταλγία για τα χρόνια που οι γονείς και οι παππούδες μας έζησαν και μέσα από τις ιστορίες τους ,τα πέρασαν και εξακολουθούν ακόμα να τα περνούν σε εμάς. Οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες υπήρχαν και τότε με την διάφορα όμως ότι υπήρχαν και σχέσεις αληθινές μεταξύ των ανθρώπων. Ο κόσμος μπορούσε να ακούσει ,να μοιραστεί , να κατανοήσει και να συμπονέσει. Μια αντανάκλαση στο σήμερα, όλων αυτών που κυριαρχούσαν στο χθες , αποτελεί το κουρείο. Εισοδηματικές και κοινωνικές διαφορές παύουν να υφίστανται , οι πελάτες γίνονται ένα, χαλαρώνουν και επικοινωνούν. Μιλάνε ,εκφράζονται και προσπαθούν να δώσουν λύση όπου και όπως μπορούν.

Ανοίγοντας την πόρτα του κουρείου δεν μπαίνει κάποιος σε έναν χώρο που απλά θα κουρευτεί ,μπαίνει σε ένα χώρο που θα ξεχαστεί ,και για λίγη ώρα το στρες και το άγχος θα γίνουν θεατές ενός έργου βγαλμένο από τα παλιά.

3) Απαριθμώ: το τελικό τελετουργικό αρωμάτισμα, η βρεγμένη πετσέτα ,η μυρωδιά του σαπουνιού , η εν γένει ατμόσφαιρα. Τι απομένει; Τι ενισχύεται; Τι αλλάζει;

Δεν θα μπορούσε να λογίζεται ένας χώρος ως παραδοσιακός εάν δεν διατηρούσε ζωντανά στοιχειά του παρελθόντος.

Η βρεγμένη πετσέτα, η σαπουνάδα και το ξύρισμα με φαλτσέτα αποτελούν βασικά στοιχειά αυτής της παράδοσης βρίσκοντας και την ανάλογη ανταπόκριση από το ανδρικό κοινό.

Σίγουρα έχουν γίνει προσθήκες ,όπως με προϊόντα που βοηθούν τόσο στην καλύτερη περιποίηση της γενειάδας όσο και του τριχωτού της κεφαλής. Ωστόσο η λογική παραμένει η ιδία ,απλά έχει εξελιχθεί προσφέροντας καλυτέρα αποτελέσματα .Στην εξέλιξη αυτή θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και την ανάγκη του σύγχρονου άνδρα για έναν πιο λεπτομερή καλλωπισμό. Έτσι η αποτρίχωση με κερί στα αυτιά και στη μύτη είναι κάτι που έχει προστεθεί στις υπηρεσίες του κουρείου προκειμένου να καλύψει τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Όσο για το τελικό αρωματισμα,αυτό αφήνεται στην επιλογή του πελάτη πια ,μιας και αρκετοί έρχονται ήδη αρωματισμένοι. Συνήθως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επιθυμούν και τον αντίστοιχο παραδοσιακό επίλογο ,ίσως γιατί με αυτό τον τρόπο έρχονται για λίγο, πιο κοντά στο χθες που έζησαν, και πολλοί με θλίψη νοσταλγούν.