Latest Trends of Barber's

Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος για το Blog του Sir Barber γράφει με θέμα: “Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ”

Ας γνωρίσουμε κάποια πράγματα για την ανάπτυξη της τρίχας και τη δομή της.

Τα μαλλιά μπορεί να έχουν να κάνουν στη σημερινή εποχή μόνο με την εμφάνιση και το στιλ, κάποτε όμως εξυπηρετούσαν έναν πιο πρακτικό σκοπό ο οποίος σχετιζόταν άμεσα με την επιβίωση του ανθρώπου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την διάρκεια της εξελικτικής μας διαδικασίας χάσαμε το μεγαλύτερο μέρος της τρίχας που είχαμε και ξεκινήσαμε να εκκρίνουμε μεγάλες ποσότητες ιδρώτα. Οι άνθρωποι διατήρησαν σε κάποια σημεία του σώματος τρίχες όπως και στο κεφάλι όπου στη προκειμένη έπαιζαν τον ρόλο ενός θερμομονωτικού παράγοντα και λειτουργούσαν ταυτοχρόνως και ως προστασία ενάντια στον ήλιο.

Για την καλύτερη φροντίδα και περιποίηση της τρίχας, θα ήταν καλό να κατανοήσουμε κάποια πράγματα παραπάνω για τη σύσταση, τη δομή καθώς και τη λειτουργία της.

Καταρχάς το ζωντανό κομμάτι μιας τρίχας δεν είναι αυτό που ακουμπάμε εκτός δέρματος, το οποίο δεν περιέχει κύτταρα και νεύρα, για αυτό και δεν πονά όταν την κόβουμε, αλλά αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαν να λειτουργεί ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής όπου πολλές διαφορετικές εργασίες συγχρονίζονται για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα παραγωγής μιας υγιής τρίχας.

Ένα πλούσιο αγγειακό δίκτυο περιβάλει τον τριχοθύλακα, ο οποίος είναι η ρίζα της τρίχας. Έχει ανάγκη από παροχή ενέργειας μιας και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της, την επιβίωση και την ανανέωση των κυττάρων.
Όλο αυτό το αγγειακό δίκτυο λαμβάνει ορμόνες, μεταδίδει σήματα στα κερατινοκύτταρα και παρέχει στα μαλλιά βιταμίνες και οξυγόνο.

Επίσης ο σμηγματογόνος αδένας αρμόδιος για την παραγωγή σμήγματος παίζει και αυτός πρωταγωνιστικό ρόλο μιας και αποτελεί το βασικό συστατικό μιας ουσίας που λειτουργεί ως προστατευτικό φιλμ της τρίχας. Αυτή η ουσία εμποδίζει την διείσδυση ξένων ουσιών, ρυθμίζει την ενυδάτωση της περιοχής και βοηθά στην απαλή και μεταξένια εμφάνιση των μαλλιών.

Οι τρίχες αποτελούνται σε ένα ποσοστό περίπου 95% από κερατίνη, μια πρωτεΐνη με αρκετή ανθεκτικότητα. Το στέλεχος της τρίχας, δηλαδή το μέρος εκείνο που προεξέχει από το δέρμα, έχει διάφορα χαρακτηριστικά όπως ελαστικότητα, χαμηλή αντοχή σε χημικούς παράγοντες, υψηλή ικανότητα απορρόφησης νερού, αντοχή σε βιολογικούς παράγοντες και ελαστικές ιδιότητες. Επίσης το μέρος αυτό της τρίχας αποτελείται από τρία στρώματα.

Κάτω από το δέρμα τώρα βρίσκεται ο θύλακας στον οποίο οφείλει και την ανάπτυξη της. Μέσα σε αυτόν αλλά και εξωτερικά του, συντελούνται διαδικασίες αλληλεξαρτώμενες ικανές για να αναπτύξουν τα απαραίτητα κύτταρα, να καθορίσουν το χρώμα των μαλλιών και να μεταφέρουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται.

Η διαφορετικότητα στα μαλλιά, όπως στην υφή, το αν δηλαδή θα είναι ίσια ή σγουρά καθώς και το πάχος τους, καθορίζονται από τα γονίδια μας τα οποία με την σειρά τους, καθορίζουν το σχήμα των θυλάκων της τρίχας. Για παράδειγμα, οι θύλακες με οβάλ σχήμα κάνουν τα μαλλιά να μεγαλώνουν σγουρά, ενώ οι θύλακες με στρογγυλό σχήμα δίνουν ίσια. Όπως και να έχει τα μαλλιά χαρίζουν σε κάθε πρόσωπο την πολύ ιδιαίτερη μορφή του και απαιτούν για την διατήρηση της καλής τους υγείας, μια συστηματική φροντίδα και περιποίηση.