Latest Trends of Barber's

Παραδοσιακό Κουρείο: από την παρακμή στην αναγέννηση

Παραδοσιακό Κουρείο: από την παρακμή στην αναγέννηση

«Παραδοσιακό Κουρείο: από την παρακμή στην αναγέννηση»

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος για το Blog του Sir Barber

Πως φτάσαμε από το ψαλίδι και το ξυράφι στο μπιστολάκι; Τι έγινε και χάθηκε το κουρείο της γειτονιάς ως τόπος συνάντησης και συναναστροφής των ανδρών μέσα στο unisex κομμωτήριο της δεκαετίας του ’70;

Για κάποιες δεκαετίες από μια υπόθεση που ήταν καθαρά ανδρική ,περάσαμε στα unisex κομμωτήρια, αφήνοντας τα παραδοσιακά κουρεία να παρακμάσουν και να σβήσουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου. ‘Όλη αυτή την αίγλη που τα περιέβαλε κάποτε καθώς και ο ρόλος που έπαιζαν στην τότε κοινωνία, αποτέλεσε για τους μεγαλύτερους μια γλυκιά ανάμνηση με νοσταλγικό χαρακτήρα.

 Παρόλο που τα τότε κουρεία κατείχαν την τέχνη της περιποίησης της κόμης και ταυτόχρονα αποτελούσαν ένα ιδιαίτερης σημασίας σημείο συνάντησης για το ανδρικό κοινό ,δεν μπόρεσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από την νέα μόδα και τάσεις της τότε εποχής και αναπόφευκτα άρχισε η σταδιακή μείωση και σχεδόν εξαφάνιση τους.

Τα νέα κομμωτήρια που στήνονταν με έναν αέρα πιο μοντέρνο και ευρωπαϊκό , οι γυναίκες που ξεκίνησαν να εργάζονται ως κομμώτριες , ο διαφορετικός τρόπος περιποίησης των  ανδρών καθώς και η υιοθέτηση διαφορετικών μηκών μαλλιών συνετέλεσαν στο να παρατηρηθεί αυτή η αισθητή μείωση των άλλοτε παραδοσιακών κουρείων.

Τι ήταν αυτό που επέβαλε την επιστροφή του barber shop;

Όλοι αυτοί οι λόγοι που είχαν στο παρελθόν συντελέσει έτσι ώστε να καθιερωθεί το κουρείο ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της τότε κοινωνίας , ήταν αυτοί που ουσιαστικά  του έδωσαν σήμερα μια νέα πνοή και ώθηση. Ο άνδρας ξαναβρήκε τον δικό του προσωπικό χώρο και η περιποίηση του απέκτησε ουσιαστικότερο νόημα. Μέχρι πρότινος ήταν ‘’αναγκασμένος’’ να εξυπηρετείται  στα μεικτά κομμωτήρια ,με το κούρεμα του να ολοκληρώνεται στην καλύτερη περίπτωση εντος 10 λεπτού, μην έχοντας την επιλογή για κάποια επιπλέον υπηρεσία και νιώθοντας αρκετές φορές άβολα και αμήχανα όντας παθητικός ακροατής γυναικείων συζητήσεων.

Ο σύγχρονος άνδρας απενεχοποιημένος από παλαιοτέρα ταμπού, έχει την ανάγκη να προσφέρει στον εαυτό του κάποιες στιγμές προσωπικής χαλάρωσης και περιποίησης. Ένα ξύρισμα με ζεστές και κρύες κομπρέσες, ένα κούρεμα προσαρμοσμένο στα θέλω του και στο στυλ του, μια θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής , μια αποτρίχωση των αυτιών είναι πλέον υπηρεσίες που παρέχονται στα εξελιγμένα της σημερινής εποχής barbershop.

Μπαίνοντας πλέον σε έναν χώρο αμιγώς ανδρικό , μπορεί να αισθανθεί μια ασφάλεια ,να χαλαρώσει και να εκμυστηρευτεί ελευθέρα σκέψεις και προβληματισμούς του.

 

 

Σε τι διαφέρει από το κουρείο των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών και σε τι του μοιάζει;

Η βάση είναι η ίδια, ένας χώρος ανδρικός όπου οι παρεχόμενες υπηρεσίες απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτόν . Όπως και τότε έτσι και σήμερα, ο άνδρας θα το επισκεφτεί όχι μόνο για να λάβει μια υπηρεσία αλλά και για να ξεφύγει για λίγο από την καθημερινότητα του ,να ανταλλάξει σε ένα χαλαρό κλίμα απόψεις και ιδέες με κουρέα του και τυχών άλλους παρευρισκόμενους , να αποφορτιστεί και να αναζητήσει πολλές φορές ακόμα και συμβουλές σε προσωπικά αλλά και επαγγελματικά του θέματα.

 Η εξελισσόμενη αυτή ανάγκη έχει αφουγκραστεί και υιοθετήσει ταυτόχρονα και τις γενικότερες τάσεις και στυλ της σημερινής εποχής. Οι χώροι είναι πιο προσεγμένοι , με έπιπλα καλύτερης ποιότητας αλλά έχοντας ενσωματώσει με έναν πολύ εναρμονισμένο τρόπο αντικείμενα  παλαιότερων δεκαετιών προκειμένου το σήμερα να παντρεύεται με το χθες.

Η διαφοροποίηση ουσιαστικά έγκειται στις επιπλέον υπηρεσίες που έχουν έρθει να προστεθούν  μιας και ο άνδρας ασχολείται σήμερα περισσότερο με την περιποίηση του, όπως αποτρίχωση με κερί ή κλωστή , trimming , μανικιούρ και πεντικιούρ , κάλυψη των λεύκων μαλλιών καθώς και στο service αυτών που έχει σκοπό να μετατρέψει την επίσκεψη του πελάτη σε εμπειρία.